Olika Hästsjukdommar!

Mugg och rasp

Mugg är ett gemensamt namn på inflammationer på hästens extremiteter vid karleden och runt kotleden. Om det angripna området sträcker sig över kotleden och uppåt skenan benämns det rasp. Symtom är svår klåda, hästen trampar ideligen, huden är mjällig på angripna områden. Huden får sprickformade sår med flöde av sekret vilket torkar till sårskorpor och sedan spricker upp på nytt. Håravfall, krustbildningar och sekundärinfektioner förekommer också. Mugg kan bland annat orsakas av blöta hagar och dålig stallhygien. Fotskabb kan lätt förväxlas med mugg eller rasp. Mugg kan uppfattas som en liten sak men kan utvecklas till lymfangit och kan då bli kronisk. Om inflammationen inte försvinner inom rimlig tid krävs veterinärvård. Veterinären undersöker hästen och sätter vid behov in behandling med någon typ av antibiotika. Det kan vara antingen i form av en salva att smörja direkt på den förändrade huden. Om hästen fått lymfangit, brukar även behandling med antiinflammatorisk medicin sättas in.

Hästhosta

Hosta hos häst kan bero på virusbakterierdammkvalster och annat. Hästar kan även börja hosta om de utvecklar en allergi mot damm, hö eller halm.

Hästinfluensa

Hästinfluensa är en virussjukdom som är mycket smittsam. Viruset kan överföras både direkt och indirekt, det vill säga även via redskap och kläder. Om hästen smittats med hästinfluensa måste detta anmälas till jordbruksverket enligt epizootilagen.

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion i huden. Den visar sig som runda och hårlösa fläckar av en enkronas storlek men även större och ibland uppträder klåda. Fuktigt väder gynnar spridningen. Ringorm är mycket smittsam och kan överföras till andra djur och människor. Unghästar är mest känsliga, medan en häst som har haft ringorm anses därefter ha ökad immunitet. Vid misstänkt ringorm bör veterinär omedelbart kontaktas.

Skabb [redigera]

Skabb orsakas av små skabbdjur som lever i hästens hud.

  • Fotskabb (Chorioptes bovis) förekommer framförallt hos hästar med långt hovskägg. Man hittar den oftast på hästens bakben. Den ger en svår klåda som kan medföra att hästen trampar sönder sig med risk för sekundärinfektioner. Den smittas genom direktkontakt mellan hästar.
  • Äkta skabb (Psoroptes equi) lever i hästens hud. Den lyder under epizootilagen vilket innebär att man måste anmäla till jordbruksverket vid smittad häst. Symtom är svår klåda varvid sekundärinfektioner kan uppstå, håravfall, rodnad hud, små knottror, blåsor i huden. Äkta skabb syns framförallt på halsen, kring huvudet och sprider sig till hela kroppen,. Behandling sker hosveterinären.

Utanför Sverige finns även andra arter av skabb och man måste därför vara uppmärksam på detta när man importerar en häst så att dessa inte följer med till Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0